J.O.K. Riippumaton vapaa-ajattelija

Itse asiassa kuultuna

  • Pentti Linkola
    Pentti Linkola

Mielenkiintoinen keskustelu tänä aamuna TV:ssä. Jo ikääntynyt, mutta edelleen skarppi Pentti Linkola pääsi pitkästä aikaa esittämään ajatuksiaan.

Linkolaa on yleensä kiitelty siitä, että hän elää niin kuin opettaa. Hän ei luopunut tämän aamuisessa haastattelussa juuri mistään vuosikymmenten saatossa aiemmin esittämistään ronskeista lausunnoista. Siitä huolimatta hänestä välittyi sympaattisen elämää kokeneen henkilön kuva.

Tässä keskustelussa niin kuin myös aiemmin julkisuuteen tulleissa kannanotoissaan hän ajautui kuitenkin samanlaiseen paradoksaaliseen ja sisällöltään ristiriitaiseen viestintään kuten ennen.

Tietysti on selvää, että suuri osa hänen kaikkein radikaaleimmista ajatuksistaan on tahallisen kärjistettyjä. Niiden tarkoituksena on ollut ravistaa ja herättää uusia näköaloja nykyisen talouskasvun nimeen vannovassa globaalissa ajattelussa. Hän tekisi kuitenkin palvelun itselleen ja vakavasti otettavuudelleen, jos hän myöntäisi tämän. Sillä on helppo todeta, että hän ei elä niin kuin opettaa eikä sellainen nykymaailmassa olisi mitenkään mahdollistakaan.

Joitakin radikaaleimmista ulostuloista olivat mm.:
-terrorismin kannatus
-diktatuurisen hallinnon kannatus ja demokratian vastustaminen
-teknologisen kehityksen pysäyttäminen ja sitä edeltävään aikaan palaaminen
-maailman väkiluvun dramaattinen pudottaminen

Tällä kertaa tuli lisäksi tunnustus siitä, että hän on huolehtivainen lähimmäisiään kohtaan ja rakastaa heitä, mutta ”kaukomaiden asukkaista hän ei piittaa lainkaan”.

Räikein lausunto teknologisen kehityksen vastustamisessa oli lausunto, jonka mukaan jo kivikirveen keksiminen aikoinaan on ollut tuhon tielle astumista. Sitäkään ei siis olisi pitänyt tapahtua.

Haastattelun ohessa olleessa videopätkässä hän muun muassa souteli järvellä verkkojaan asetellen ja sahasi vannesahalla puita kumisaappaat jaloissaan. Ennen kivikirveen keksimistä eivät muinaiset kansat pystyneet edes venettä vuolemaan. Vannesahaa ei olisi olemassakaan ilman metalliteollisuutta. Kumisaappaat ovat tyypillinen modernin teollisuuden tuote. Tietysti joku indonesialainen käsityöläinen olisi saattanut jonkinlaiset kumijalkineet pystyä tekemään valuttamalla käsin kumiraaka-ainetta kumipuista, mutta olisivatko nekään jalkineet milloinkaan päätyneet Linkolalle Vanajan rannalle?

Kun häneltä kysyttiin kuinka pitkälle ajassa taaksepäin pitäisi taantua, että hän olisi tyytyväinen, niin tulikin varsinainen jymy-yllätys. Hän ei sanonut esihistorialliseen aikaan, Rooman vallan aikaan eikä edes keskiaikaan, vaan hetken vastausta maisteltuaan totesi, että ”jonnekin 1930-luvulle”. Siis aikaan, jolloin radio- ja TV-tekniikka jo olivat olemassa, kemianteollisuus kukoisti, autoilla ajeltiin jopa formulakisoja ja Suomi eli sellusta sekä paperista.

Edellä olevan johdosta on vaikea välttää ajatusta, että tuo kaipuu vanhaan aikaan onkin osittain normaalia oman lapsuuden ajan ruusun punaisin värein maalattua muisteloa eikä pelkästään radikaalin ideologian perustaa.

Hyvin ristiriitaiselta tuntuu myös terrorin kannattaminen muualla kuin omassa lähipiirissään. Hän jopa vastasi myöntävästi toimittajan kysymykseen siitä tuntisiko hän ylpeyttä, jos jossain Euroopassa tehtäisiin terroriteko hänen nimissään. Samaan aikaan omista lähimmäisten huolehtimisesta korostaminen luo kuvan äärimmäisen itsekkäästä ajatusmaailmasta. Tätä ei toimittaja kysynyt, joten siihen hän ei voinut kantaakaan ottaa. Ehkäpä hän olisi sen itsekkyyden joutunut myöntämään sitten.

Kokonaisuutena ottaen tuli tunne, että hänet olisi mielenkiintoista panna kasvotusten käydyssä debatissa lujille onkien esille kaikki ristiriitaisuudet ja epäloogisuudet ja pyytää häneltä niihin vastausta. Ei siksi, että haluaisin voittaa moisen debatin, vaan aidosta mielenkiinnosta. Jos hän jotenkin pystyisi rationaalisesti kaiken selittämään, niin olisin yhtä tyytyväinen siihenkin. Maailmani olisi siltä osin avartunut.


https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitos hyvästä analyysistä.
Minä en itse jaksanut niitä jaarituksia katsoa.

Kummallinen mies.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Oli uusinta. Elää niinkuin opettaa ja nykyinen Vihreät Toukoineen läpsyttelemässä ovat kaukana aatteestaan.
Nykyvihreät voisi nimetä citykaneiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten totesin, hänen opetuksensa menevät radikaalisuudessaan paljon pitemmälle kuin hänen omassa elämässään.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olihan Osama bin Laden läheisten todistusten mukaan älykäs, ujo ja herkkä poika, Unabomberista puhumattakaan. Kyllä tällainen terrorismishitti on varmasti paljon siistimpää kuin jotkut pöhköt ihmisoikeudet, joita nykyvihreät puolustaa. Varmaan kaikki kriitikot olisivat iloisia, jos vihreät ajaisivat linkolalaista terrorismia koko poliittisella voimallaan.

Aika paljon ihmettelen heitä, jotka pitävät Linkolaa oikeana vihreänä ja kunnon ajattelijana. Hehän kannattavat samalla mm. terrorismia ja ihmisten tappamista. Lähinnä Linkolan terrorismi ja ihmisviha saa kannatusta kuitenkin äärioikeistosta nykyään, jonne se aatteellisesti varmaan luontevasti kuuluukin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Täysin vastoin omia oppejaan ja ihmiskäsitystään vanhus Pentti Linkola pitää itseään elossa täällä ylirasitetulla maapallolla.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Mutta hän myös rehellisesti myöntää inhimilliset heikkoutensa. Linkola on useaan otteeseen todennut, että hänen lapsensa ja diaeteslääkkeensä ovat pahasti ristiriidassa hänen omien ajatustensa kanssa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

30-luvulla Linkola olisi jo kuollut - hän hoitaa kyllä diabetestään moderneilla menetelmillä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Juha, olet periaatteessa oikeassa analyysissäsi, ja muutkin Linkolaa arvostelevat.

Ajatellaanpa asiaa syvällisemmin:

Minun lisäkseni ei kovin moni usko Linkolan Sanomaan.

Sen sijaan sadat miljoonat uskovat Raamatun Sanomaan.

Sanokaapa hyvät ystävät, onko Linkolan Sanomassa mitään mikä oli julmenpaa kuin Vanhan Testamentin Sanoma! Älkää selitelkö, sanokaa vain ne Raamatun sanomaa pahemmat Linkolan sanomat!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikka vaivauduinkin tämän blogin hänestä kirjoittamaan, niin en kuitenkaan korottaisi hänen painoarvoaan Vanhan Testamentin tasolle.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Juha, Vanha Testamentti on täynnä rikoksia ja julmuuksia, tavoitteena vain juutalaisheimon ylivalta alueella. Eli juutalaisten jumala piti omiensa puolta, toiset kansat ja jumalat kärsivät.

Minusta Linkolan sanoma on ihmiskunnan pelastaminen oikeasti. Raamattuhan pyrkii täyttämään maan ihmisillä. Eiköhän se kohta täyty? Mitä sitten tapahtuu?

Kyllä Linkolan sanoma on selvästi Vanhan Testamentin sanomaa jalompi, sano mitä sanot:)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #33

Vanha Testamentti kuvastaa sen ajan ihmisen ajatuksia ja ymmärrystä. Jo Vanhan Testamentin uusimmissa kirjoissa ihmisten aatokset olivat muuttuneet ja Uudessa Testamentissa ajatukset olivat jo hyvin moderneja meidänkin mittapuun mukaan. Eli Jesuksen opetukset sopivat hyvin tähän päivään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #51

"Älkää olko mulkkuja toisillenne" kyllä joo mullistava ajatus, se tosiaankin pätee täysin nykypäivänä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #54

Puheenvuoron ohjeissa on: "Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile."

Keskusteluohjeet koskevat kaikkia, myös Karnaattua. Jätä rivoudet pois.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #59

En tarkoittanut tässä rivoutta.

Pohdin itseasiassa jonkin aikaa sanamuotoa koska halusin ilmaista tuon ohjeen yleisluontoisuutta ja kattavuutta, koska se juuri tekee sen toimivaksi. Valitsin negaatioilmaisun mutta yhtä lailla toimii "olkaa kilttejä toisillenne". Pidin negaatioilmaisua voimakkaampana.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mikä lienee sitten se vanhan testamentin sanoma? Raamatun sanomahan on, että rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi ( http://raamattu.fi/1992/Matt.22.html ). Linkolan sanoma on, että ihmisten tappaminen on kiva juttu ja terrorismi rulettaa.

Pekka Iiskonmaki

#18
Voi siinä kakkaakin heitellä välillä muiden päälle.

Asiantuntijana tunnettu ulologi Patela Veska.

Sitten naulata kiloittain nauloja eläviin puihin.

Tuollainen henkilö on mielestäni Suomen kansallissankari.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ville Ylitalo, Linkolan sanoma on ihmiskunnan pelastaminen. Raamatun sanoma on täyttää maa. Se vaihe on vielä kesken, ei ole Suomikaan vielä edes puolillaan. Kymmenen miljardia sopii vielä ihan hyvin maapallolle, mutta tiedätkö Ville milloin maapallo on täysi?

Linkolan mukaan jo nyt on liikaa ihmispoloisia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #28

Jep, ja Linkola on tuossa asiassa täysin oikeassa. Ihmisiä on liikaa.

Teknologinen kehitys taas... Ongelma vähän se että ihmiset toimivat juurikin samalla tavalla kuin muutkin tällä planeetalla ja lisäresurssit käytetään täyttämään planeettaa. Teknologinen kehitys mahdollistaa lisäresurssien saamista mutta... Ei se teknologia oikeasti ole se ongelma vaan ihmislajin käytös joka menee kuin heinäsirkkalaumalla.

Linkola tiedostaa ihmisen osan tässä ekosysteemissä osana luontoa, evoluution kummajaisena kun planeetalle tuli ensimmäistä kertaa superpeto joka on ravintoketjun huipulla maalla ja merellä, ja rohmuaa lisäksi resurssit jota kallioperästä löytyy rajallisesti.

Hyvänä esimerkkinä olisi vaikka pohtia energian käyttöä ja ruoan tuotantoa. Suomi on täynnä siinä vaiheeessa kun se kykenee tuottamaan energiansa omavaraisesti, ilman kallioperästä porailemalla tai louhimalla mitään energiaksi ja että kykenee tuottamaan ravinnon kaikille pellosta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #28

Järkevämpää on rajoittaa ihmisten lisääntymistä - Tappaminen on eettisesti väärin...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #50

Jep.

Moraalistakin on hyvä tietää yksi asia... Useilla kansoilla on ollut lisääntymiseen kontrolli, kansoja kuten viikingit, suomalaiset, roomalaiset ja spartalaiset.

Ja kontrolli ollut sellainen, että vastasyntyneellä ei vielä ole oikeuksia. Suomessa esimerkiksi jos vanhemmat totesi, että nyt ei ole edellytyksiä uudelle ihmiselle tai se vaikka oli epämuodostunut, sen sai jättää uhrikivelle, erämään armoille.

Kristinusko muutti tätä ja aloitti väestönkasvun monissa paikoissa, kuten Suomessa. Sitten keksittiin abortti, että raskaus voidaan keskeyttää ennen kuin ihmisellä on kunnon tiedostavaa hermostoa. Tätä jostain syystä vastustetaan paljon vaikka maailma on liikakansoitettu.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#13.
Onko Leolla mielessä seuraavat jakeet? Tuskin ovat synkroonissa Linkolan sanoman kanssa:

Ja Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat."

Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

Ja Jumala siunasi heidät, ja Jumala sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet."

1.Mooseksen kirja 1:26-28

Linkolan sanomat jätettäköön omaan arvoonsa. Ilman evankeliumia ei Linkolakaan pelastu.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tottakai Jeesuksen opeissa on paljon hyvää verrattuna Vanhaan Testamenttiin.
Mitäs Markku Marttila itse tästä sanot:

"Ja Jumala siunasi heidät, ja Jumala sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet."

Kysynkin, milloin Jumalan tahto on toteutunut Maan täyttämisessä? Montako miljardia pitää vielä tulla lisää ennenkuin paikat on täynnä?

Linkolalla on tässä ihmiskunnan tulevaisuuden pelastaminen mielessä, Jumala tuhoaa ihmiskuntaa paraikaa, ekokatastrofit.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #26

Asian voi tiivistää siten, että Jumalan suunnitelma ei toteutunut.

Ihminen oli tottelematon, lankesi syntiin ja veti kirouksen päälleen.

Seuraukset ovat ihmiskunnan kannettavana, eikä kukaan tiedä, miten kauan.

Jumalan pelastusrengas meille yksilöihmisille on Hänen Poikansa, Jeesus Kristus.

Tuttu jae, joka sisältää kaiken meille tarpeellisen avun pähkinänkuoressa:

"Sillä niin on Jumalan maailmaa rakastanut, että Hän antoi...". Joh.3:16

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #26

Huh, huh, hyvä ihminen ei kai Jumala täällä maan päällä lisäänny, vaan ihmiset. Jumala on antanut ihmisille järjen ja valinnanvapauden, ihminen käyttäkööt sitä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Jokaisen kannattaa lukea Pentti Linkoan kirjat, joissa hän perusteellisemmin itse analysoi omia oppejaan ja ajatuksiaan. "Voisiko Elämä Voittaa" on kirja, joka panee ajattelemaan.

Jokin aika sitten luin toimittaja/kirjailija Riitta Kylänpään kirjoittaman Pentti Linkolan elämäkerran "Pentti Linkola - ihminen ja legenda". Huikea kertomus ihmisestä, joka yrittää elää niin kuin opettaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hämmästyttävää on Linkolan kielteinen suhtautuminen teknologian kehitykseen. Juuri jatkuva nykyteknologian kehittäminen aina vaan paremmaksi ja uusia kehittämällä on se tie jolla tämä maapallo pystytään pelastamaan. Prof.emeritus Esko Valtaoja totesi viisaasti ihmiskunnan ottavan vasta ensi askeliaan niin esim. vihreiden näkemys, että ydinjäte säilyy radioaktiivisena miljoonia vuosia on vähintäänkin kummallinen, itse uskon, että parin kolmen sukupolven päästä on löydetty tapa neutralisoida ydinjäte takaisin luontoon.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#19

Modernit aseet perustuvat nykyteknologiaan. Maapallon väestö voitaisiin tuhota moneen kertaan. Mahdollisesti juuri tällä alueella huipputeknologia on näyttänyt "parhaat " puolensa.

Epäilenpä, että meillä ei ole harmainta aavistustakaan siitä miten eläisimme jos kehitys olisi pantu kulkemaan johonkin toiseen suuntaan.

¨¨¨¨¨¨¨

Pari asiaa tulee aina Linkolasta mieleen.

- hän sanoi, että jos haluaa Suomessa mennä katsomaa koskematonta metsää, niin sitä löytyy Helsingin Keskuspuistosta.

- Hän ihmetteli ihmiskunnan intoa kaivaa kultaa maan uumenista. Se tehdään suurella vaivalla monien vaiheiden kautta. Mikä on lopputulos.
Kiiltävät keltaiset kultaharkot makaava pimeissä pankkien holveissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Aseiden kehityksellä on itseasiassa myös merkitystä. Ennenvanhaan maanviljelijöiden ohella tarvittiin paljon sotilaita. Nyt kaupunkia pitää ojennuksessa pari korstoa maijassa, tuliaseet vyöllä.

Ennen tarvitiin valtavasti ukkoja miekkojen kanssa..

Pekka Iiskonmaki

Kääntäen voisi sanoa, että tapa vihreä päivässä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Juha, kirjoitit blogin! Sitä olen odotellut jo pitkään. :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä oletko katsonut ohjelman, mutta hän kehui eritoten Pohjois-Koreaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mielenkiintoista! Meinasin jo edellisessä kommentissani kysyä, sanoiko hän mitä mieltä on Pohjois-Koreasta, mutta jätin sitten kysymättä, etten suotta vääntäisi keskustelua lempiaiheeseeni.

En ole yllättynyt Linkolan mielipiteestä.

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

Havaitsit siis kirjoituksestani, että olet samoilla linjoilla hänen kanssa. Koskeeko tämä myös terrorismia ja teknologista kehitystä, paluuta alkeellisuuteen j.n.e.?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #43

On syytä palauttaa mieliin, mitkä asiat ovat päämääriä ja mitkä asiat ovat keinoja.

Meidän nykyisessä yhteiskunnassamme nämä ovat menneet sekaisin. Kansa on valjastettu palvelemaan taloutta kun sen oikeasti pitäisi olla päinvastoin.

Käytettävissämme oleva tieteellinen tieto kertoo meille luonnon kantokyvyn rajat sekä tuotannon mahdolliset rajat. Mutta ohjataanko yhteiskuntaamme näiden perusteella? Ei.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

"Kansa on valjastettu palvelemaan taloutta kun sen oikeasti pitäisi olla päinvastoin."

Sosialistisessa komentotaloudessa asia on noin kuin sanoit. Ei markkinataloudessa, jossa kansan kysyntä määrää suoraan tuotannon.

Kalliiksi käyvät luonnon resurssit tekevät tuotteista kalliita ja niinpä kysyntä suuntautuu muualle. Sosialismissa ei ole edes tätä mekanismia, vaan ylemmän tahon päätöksellä määrätään tuottamaan riippumatta siitä menevätkö tuotteet kaupaksi tai mitä se "maksaa".

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #47

Kapitalistisessa yhteiskunnassa työnteko rikastuttaa kapitalisteja. Sosialistisessa yhteiskunnassa työnteko rikastuttaa koko kansaa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #49

Pohjois-Koreassa vain eliitti on rikas ja muu väestö on köyhä. Vääristä mielipiteistä joutuu pakkolaitokseen tai saa kuulan päähänsä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #55

Hyvin on oman yhteiskunnan aivopesu omaksuttu.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #49

Ahneus nyt ei välttämättä ole täysin väärä motivointitapa. En siis tyrmää kapitalismia mutta se että kuvitellaan kapitalismin olevan ihmeratkaisu kaikkeen ei kyllä päde. Yksityinen monopoli toimii merkittävästi huonommin kuin valtiollinen monopoli.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #56

"Yksityinen monopoli toimii merkittävästi huonommin kuin valtiollinen monopoli."

Mitä tarkkaan ottaen tarkoitat?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #60

Valtiollinen monopoli sitä semmoista kommunismia ja yksityinen monopoli sitä, että joku vetää hinnat kattoon ja maksimoi tuoton, ja käyttää resurssit kehittämisen sijasta monopoliasemansa säilyttämiseen.

Kapitalismi tarvitsee toimiakseen kilpailua. Lisäksi jos maa sellainen, että ei oikeasti ole markkinoita kuin yhdelle toimijalle niin ei sitä kannata yksityistää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Pitää tarkentaa vielä Linkolan Sanomaa:

Sanokaa mikä Linkolan julmuus ylittää Vanhan Testamentin julmuuden!

Vanha Testamentti, joka on Jumalan sanaa neuvoo lukemattomissa kohdissa miten naapuriheimo on tuhottava, se on sadistista ja julmaa murhaamista. Linkola tuskin pystyy missään kohdassa sitä ylittämään?

Vanha kunnon Joosua ei levännyt ennen kuin "He olivat julistaneet Herralle kuuluvaksi uhriksi kaiken, mitä kaupungissa oli, ja niin he surmasivat miehet ja naiset, nuoret ja vanhat, härät, lampaat vuohet ja aasit" (Joos.6:21)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Leo Mirala: "mikä Linkolan julmuus ylittää Vanhan Testamentin julmuuden!"

Vaikkapa tämä, blogistilta lainattu: "-maailman väkiluvun dramaattinen pudottaminen".

Maailman väkiluku on about 7,5 miljardia. Ollakseen dramaattinen pudotuksen pitäisi olla, hmm, vähintään 20 %.

Linkolan tavoite olisi noin arvioituna vähintään 1,5 miljardin ihmisen saattaminen pois päiviltä. Vanhan Testamentin Joosua ei tainnut päästä harvennuspuuhissaan kovin moneen tuhanteen vai jäikö satoihin.

Huomaatko Leo Mirala suuruusluokkaeron? Muutama tuhat contra 1.500 miljoonaa.

Mirala ymmärtää itsekin, että moinen vertailu ontuu ja on järjetöntä. Huoh.
Linkola on kirppu Jumalan rinnalla, eikä sitäkään. Linkola edustaa tuhoa, Jumala edustaa pelastusta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Älähän kieroile. Linkola on esittänyt että väkiluku on liian suuri, se pitäisi saada alemmas jotta ihmiskunta voisi jotenkin jatkaa elämäänsä maapallolla. Linkola haluaa ihmiskunnan pelastusta.

Sanopas Markku Marttila, milloin Jumalan käsky maailman täyttämisestä toteutuu. Montako miljardia pitää vielä tulla lisää ihmisiä? Mitten maapallo sen kestää?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #36

Nyt Mirala taisi kadottaa pointtinsa ja alkoi ns. höperehtimään. Jospa mentäisiin asia kerrallaan.

Ihminen on hylännyt Jumalan tahdon ja ryhtynyt itse omaksi jumalakseen. Mirala ymmärtää tämän, olen varma.

Niinpä ihmiset, siis Jumalasta luopunut ihmiskunta, vastaa nykymenosta. Ihmiset ovat itse tiensä valinneet. He saavat juuri sen, mitä ovat tilanneet.

Ollaan tarkkana, joohan, Leo Mirala.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Täytyy vielä huomioida että Lähi-idän kansoille oli liioitteleva puhetapa - Sikäläiset ihmiset ymmärsivät mitä puhetavalla ja vertauksella tarkoitettiin, me sitä vastoin luemme teksit kirjaimellisesti.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #57

Se on vähän semmoinen kreationistiongelma lukea kirjamellisesti.

Raamattua ei oikein voi kirjaimellisesti tulkita kun se on kirjakokoelma jossa eri kirjoja on tehty eri aikakausina eri tarkoituksiin.

Hyvänä esimerkkinä genesis, joka on tosiasiassa kokoelma vanhaa mytologiaa jota juutalaiset nationalistit konservoi.

Kun Lönnrot kiersi karjalaa ja kirjoitti vanhoja runoja ylös, tehden konservointia, ei se sitä tarkoittanut että oltaisiin tultu sotkan munasta.

Eri kansoilla on omat mytologiansa missä tietoa on kulkenut perimätietona ja on kerrostuneisuutta eri ajoilta. Onhan niitä kiva lukea, mutta pitää ymmärtää lukevansa mytologiaa eikä tarkkaa historialista kuvausta.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kas sattumaa, että itsekin olen juuri viime aikoina hiukan perehtynyt Linkolaan pääasiassa hänen haastatteluidensa pohjalta.

On totta, että Linkolan sanomisissa on ristiriitaisuuksia. Toisaalta mies halajaa aikaan ennen ainuttakaan keksintöä, toisaalta 1930-luvulle, missä töitä teki perusrahvas niin kovaa maalla päivästä toiseen, ettei muuta kerennyt ajatellakaan.

Linkolalta voisi kysyä, miksi juuri 1930-luku, tai kivikausi, tai aika ennen ihmisen ensimmäisiä innovaatioita? Maapallon ilmasto, flora ja fauna ovat muuttuneet lukuisia kertoja planeettamme olemassolon aikana. Mitä niin pyhää juuri tuossa maapallon lähihistoriassa on?

Ja mitäpä siitäkään, jos ihminen tämän pallon kuluttaa lähes loppuunsa? Jos ja kun ihminen itsensä tuhoaa, niin jäljelle jäävistä lajeista versoaa miljoonien vuosien aikana uusia ekosysteemejä planeetallemme. Eihän meillä ole mitään järkeä kaipailla jääkauden aikaa, jolloin Suomessa oli kilometrien jääpeite maanpinnan päällä, tai dinosaurusten aikaa.

Ja vaikka tuhoutuisi koko elämä, niin kukapa siitäkään menetyksestä olisi edes silloin kärsimässä, tai jos se säilyy, niin kuka sen kauneutta hämmästelemässä?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Jääkausi on oikeastaan lähempää historiaa mitä ajatellaan. Lämpökauden huippuajat jäi taakseen rooman rauhan jälkeen ja ollaan palattu taas kohti jääkautta. Tuossa vaan jotain 150v sitten alkoi tapahtua jotain kummallista ilmastossa että nyt on jo pari astetta normaalia lämpimämpää.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Minäkin katsoin puolisilmällä jonkun matkaa, mutta sehän taitaa olla jo uusinnan uusinta. Tarkistus Areenasta:

LÄHETYKSET
to 7.1.2016 21.06 Yle TV1
su 5.8.2018 18.35 TV Finland
ma 6.8.2018 11.05 Yle TV1
ti 7.8.2018 8.05 TV Finland

Eli puutaheinää. Väitän, että uusinnan uusinta.

Hesarissa oli kuukausi pari sitten Linkolasta juttu ja valokuvassa kävely näytti jo aika vaivalloiselta. Ei ehkä kovin paljon aikaa enää jäljellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sillähän ei ole mitään merkitystä, jos tämä on ollut uusinta parin vuoden takaa. Minä nyt satuin sen tänään näkemään ja siksi pukkasin ajatuksiani, koska ne tulivat niin voimallisesti mieleen. Ei se mitenkään tämän blogin sanomaa muuta. Eri asia olisi, jos tämä olisi ollut uusinta vaikkapa kymmenen vuoden takaa t.m.s.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pentin isä oli yliopistomiehiä - perhe sai asua HY:n Luonnontieteellisen puutarhan yhteydessä olevassa, isossa virka-asunnossa. Isän kuoltua, joutuivat kuitenkin muuttamaan, joka harmitti Penttiä kovin.

Pentin äiti puolestaan oli huolestunut tämän pärjäämisestä. Eikä se pojan polku kovin suora ollutkaan. Aikuisiällä Pentillä oli masennusvaiheita, joihin hän sai hoitoa tunnetussa Lapinlahden sairaalassa.

Sen enempää menemättä Linkolan elämään, tuo piirre, jossa korostuu hänen ehdottomuutensa tiettyihin elämänaloihin, on ollut nähtävissä jo lapsuudesta saakka.

Riitta Kylänpään kirjoittama Linkolan elämäkerta -kirja, avaa hyvin hänen elämänkaartaan ja antaa kenties jotain vastauksia kysymyksiin, joita olemme hänen toimintatavoissaan ihmetelleet.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pentti Linkolan ( s. 1932) lapsuus loppui kun isä kuoli Pentin ollessa 9–vuotias. Samalla tapahtui merkittävä muutos elinympäristössä.

Pentti Linkolan psyyke jäi onnelliseen lapsuuteen, joka ajoittui juuri sille ajalle ihmiskunnan historiaa, jota hän itse pitää parhaana.

Raskas fyysinen työ on auttanut Linkolaa selviytymään elämässään, jonne pesiytyi tarkemmin määrittelemätön viha ihmiskuntaa kohtaan isän kuollessa Pentin ollessa vielä lapsi.

Yhdistettynä älykkyyteen ja valtavaan toimeliaisuuteen Linkola vähitellen kohotti itsensä ja ajattelunsa yli-ihmisen tasolle.

Nyt vanhuksena hänestä ei kuitenkaan ole vastaamaan omaan huutoonsa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eikö meidän pitäisi keskustella Linkolan ohjelmassa esitetyistä asioista? Keskustelu menee pieleen jos Linkolan lapsuutta ryhdytään analysoimaan ja sitä kautta löytämään hänen sanomalleen ns. selityksiä. Eikö pitäisi puhua vain Linkolan sanomasta?

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #44

Linkolan henkilöhän on mitä mielenkiintoisin. Sanoma on monisäikeinen ja ristiriitainen ja heijastaa Linkolan henkilöä ennemmän, kuin hän itse myöntää.

Joka tapauksessa on hänellä huomattavat ansiot herättelijänä, esseistinä ja ehkä ennen kaikkea ornitologina.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pentti Linkolan isoveli (velipuoli) vänrikki Anssi Linkola kaatui jatkosodassa Itä-Karjalan Matrosassa syyskuussa 1941. Pentti oli silloin 8-vuotias.

Isänsä Pentti menetti ollessaan 9-vuotias; professori Kaarlo Linkola kuoli eturauhassyöpään huhtikuussa 1942. https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/pentti-linkolan...

Menetyksiä, surua ja muutoksia elinolosuhteissa - niitä Pentti Linkolan lapsuuteen on sisältynyt roppakaupalla. Ne ovat varmasti heijastuneet miehen vaiheisiin aikuisikää myöten. Vaikka Linkolan ideologia ei vastaa omaani, tunnen sympatiaa tuota vastavirtaankulkijaa kohtaan. Joo-joo miehiä on riittävästi. Kyllä maailmaan yksi Linkolan Pentti mahtuu. Saattaa ärsyttää joitakin, mutta todetaan kumminkin, että respektiä Pentille, rohkealle oman tiensä kulkijalle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eihän Linkolan näkemyksistä ole loogiseksi oppirakennelmaksi. Linkolalaisuus on yhden miehen ajattelutapa, jolle on löytynyt oma lokero suomalaisessa yhteiskuntakeskustelussa ja mediassa. Esimerkiksi lääketieteen ansiosta pidentynyt ihmisen elinikä on Linkolan mielestä hyvä juttu, vaikka mitäpä se vanhusten suuri määrä muuta merkitsee kuin passiiviväestön kasvavaa osuutta populaatiossa? Missä on nyt "linkolalainen" tehokas ja luonnollinen suoraviivaisuus, Pentti?

Yhdessä asiassa Pentti Linkola on ollut edellä aikaansa: hän on suoltanut vihapuhetta ennen kuin käsite varsinaisesti keksittiin. Siitäkö johtuu, että Linkolan vihapuheet ovat aina olleet legitiimejä, ja menneet heittämällä yli uutiskynnyksen?

Kun Mattiesko Hytönen kirjoitti Hesarissa, teki hän juttureissun Linkolan kotiin. Hytösen silmissä Linkolan elely näytti aivan samalta kuin kenen tahansa mökkeilevän miehen erilaisine tarvikkeineen ja muoviämpäreineen. Mutta tuo toimittajahan pyrki aina paljastamaan julkisuuden henkilöiden elämästä asioita, jotka nämä itse halusivat salata!

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Katsoin tuon uusintana tulleen Linkolan haastattelun tänään toisen kerran. Linkolan jutuissa oli paljon ristiriitaisuuksia ja epäinhimillisyyttä. Olisi mielenkiintoista päästä haastattelemaan häntä, jotta saisi tarkentavia vastauksia niihin ristiriitaisuuksiin.

Linkolalla oli kuitenkin monta järkevää ajatusta, jotka ovat herätelleet minua miettimään mm. omaa kulutuskäyttäytymistä. Voisinko matkustella enemmän Suomessa ja jättää lentomatkat (vielä) vähemmälle. Banaanin sijaan voin syödä kotimaisen hedelmän, tai oikeastaan sen sijaan ilmaiset metsämarjat. Linkolan puheissa oli jotain, joka sai mieleeni rakkaan, työtelijään ja erittäin voimakasmielipiteisen mummoni (edesmennyt) viisaat puheet. Ehkä sen vuoksi kuuntelin Linkolan juttuja tarkemmin. 20-luvulla syntynyt mummoni ei varmasti jättänyt jälkeensä niin paljon muoviroskaa koko elämänsä aikana kuin minä 10 vuodessa. Jatkuvan kehityksen tieltä kaadetaan metsiä, tilalle saadaan taloja ja kauppakeskuksia. Mitä enemmän ihmisiä ja ruokittavia Suomeen tulee, sitä vähemmän meillä on tilaa luonnolle ja eläimille.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tulipa mieleeni vielä sellainenkin "linkolismi", että Pentti on omien sanojensa mukaan arvostanut Saksaa sen kaikissa historiallisissa vaiheissa. Tällainen tunnustus vie ajatukset ennen kaikkea säälimättömään natsikauteen, jolle Linkola epäilemättä olisikin antanut kaiken tukensa.

Roman Schatz esittelee modernia saksalaisuutta mainiossa esseekokoelmassaan Asevelipuolet:

"Joka päivä Saksassa rakennetaan yli 80 hehtaaria maata umpeen. Jo noin 15 prosenttia koko Saksan pinta-alasta on teiden, siltojen, lentoasemien, parkkipaikkojen, ostoskeskusten, teollisuuslaitosten, asuntojen ja muun infrastruktuurin peitossa, ja joka päivä tämä alue kasvaa reippaasti yli sadalla jalkapallokentällisellä."

Ja luonto-Linkola senkun fanittaa!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mielestäni on kohtuutonta vaatia radikaalilta filosofilta loogista oppirakennelmaa kuten Tuomo Kokko esittää. Linkola on kirjoittanut vain pari kirjaa ja muutamia lehtijuttuja.

Parituhatta vuotta sitten eli vastaavalainen rämäpää. Hänen sanomisistaan on koottu "looginen oppirakennelma". Sadat miljoonat uskoo näihin sekaviin oppeihin. Niiden oppien innoittamana ovat kannattajat käynnistäneet kaksi maailmansotaa, tapettu kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Mitä tuhoa Linkolan opetuslapset ovat saaneet aikaan?

Ennustan että sadan parinsadan vuoden kuluttua meidän ajastamme muistetaan vain Hitler ja Stalin ja Linkola. Linkola on silloin noussut profeetaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jeesus ei ole itse kirjoittanut mitään. Muut ovat kirjoittaneet hänestä ja hänen sanomastaan muistikuviensa perusteella.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mirala kuvailee omassa profiilissaan, että hän "vääntää juttua vakavistakin aiheista, pahinta on kun joku uskoo niitä". Jokaisella on siis vapaus uskoa tai olla uskomatta, hyvä niin.

Kommentissa #67 kelpo Mirala vääntää juttua yllä mainitulle profiililleen uskollisella tyylillä. Tärkeää on muistaa, että kertojan itsensä mukaan pahin vaihtoehto on erehtyä uskomaan kyseistä juttua.

Oma uskoni on ankkuroitu siihen ilosanomaan ja totuuteen, että Jeesus on meille jo Vanhassa Testamentissa luvattu "Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas".
Illan rauhaa ja kaikkea hyvää Leolle!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... kohtuutonta vaatia radikaalilta filosofilta loogista oppirakennelmaa..."

- Sellaista en toki ryhdy 85-vuotiaasta miehestä ravistelemaan. Ns. linkolalaisuus on sekava ornitologiaa, natsismia ja nostalgiaa yhdistävä määräyskokoelma, jonka isää en tältä istumalta rinnastaisi Jeesus Nasaretilaiseen.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

En minäkään nasaretilaista rinnastaisi Linkolaan. Vanhempi profeetta määräsi että lisääntykää ja täyttäkää maa.

Mutta nuorempi profeetta koittaa estää kyseistä määräystä toteutumasta täydellisesti.

Repikää siitä sitä totuutta ja oppeja:)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #71

Etpä taida löytää Jeesuksen sanomanakaan tuota lisääntymiskäskyä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #72

Anteeksi Olli Väisälä. Se olikin Jeesuksen isä joka niin sanoi.
Isä väitti olevansa kaikkiavaltias, suuttui pojalleen ja antoi hänet roomalaisten tapettavaksi.

Kuitenkin, Jumalan Sana käskee täyttää maan ja Linkola koittaa osaltaan estää sen toteutumista. Mitäs Olli siihen sanot?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #73

Miralalla on selvästi jotain vanhoja kalavelkoja puitavana Yläkerran Isännän kanssa.
Mies heiluu verbaalisine heinäseipäineen yhtä valistuneesti kuin entisajan talonpoika Lalli.

Ennen kuin lähtee Leon lailla teutaroimaan heinäseipäitten ja lalli-kirveitten kanssa, kannattaa avoimin mielin pysähtyä ja tutkia ihan rauhassa Ison Kirjan sanomaa. Tämä rakentavana, ystävällisenä ja rauhanomaisena ohjeena Leo Miralalle.

Ehkä Olli Väisälä avaa Miralan esiin nostamaa problematiikkaa toisaalta 'maan täyttämisestä' ja toisaalta väitetystä yhteistyöstä Jumalan ja Rooman valtakunnan välillä. Omalta osaltani katson, että Leon ns. lallihenki ei ole kovin vastaanottavainen asialliselle informaatiolle ainakaan hengellisen regiimin osalta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #74

Kyllähän minäkin olen kova jätkä, ainakin vanha ja viisas, mutta pitäisikö käsitellä kuitenkin Juhan aloittama keskustelu Linkolasta loppuun?

Marttilahan voi käynnistää erikseen ristiretken minun syntisen pelastamiseksi jos katsoo sellaisen tarpeelliseksi.

Mutta mielestäni Marttilan rahkeet eivät siihen oikein riitä. Hän itse lienee jonkun vääräuskoisen lahkolaisen hihhuliporukan saarnaaja, minä sentään olen arvostettu oikeauskoinen kristitty:)

"Tämä rakentavana, ystävällisenä ja rauhanomaisena ohjeena" Markku Marttilalle itselleen.

Toimituksen poiminnat